Bewegingstherapie

Wat is bewegingstherapie?

Bewegingstherapie ook wel oefentherapie genoemd, is het doelgericht uitvoeren of uit laten voeren van bewegingen van het lichaam. Bewegingstherapie wordt onderverdeeld in actieve en passieve oefeningen. Bij actieve oefeningen wordt het dier met speeltjes of lekkers uitgelokt actief de bewegingen te maken. Het passieve bewegen (mobiliseren) gebeurt door de dierenfysiotherapeut. Mobiliseren gebeurt bij gewrichten die in hun bewegingstraject beperkt zijn of bij spieren die verkort zijn. Er wordt zo meer ruimte gecreëerd waardoor de hond beter kan gaan bewegen.

De bewegingstherapie dient meedere doelen: het vergroten van de mobiliteit (door passief en actief bewegen), het aanzetten van de circulatie, het verbeteren van de coördinatie en stabiliteit, het trainen van het spieruithoudingsvermogen en het vergroten van de spierkracht.

Verminderd bewegen en verminderde beweeglijkheid leiden tot pijnlijke spieren en gewrichten en een disbalans in de motoriek. De compensatoire strategieën, de asymmetrie en de musculaire disbalans zullen met bewegingstherapie weer opgeheven moeten worden.

Indicaties

Bewegingstherapie kan toegepast worden bij: